20/05/24

El dimecres 29 de maig es farà una nova prova de sirenes de risc químic

Les dues sirenes instal·lades a Olesa començaran a emetre el so d’alarma d’accident químic a partir de les 10 h i acabarà 15 minuts més tard.

Image
Cartell de la prova de sirenes pel 29 de maig de 2024

Protecció Civil provarà, el dimecres 29 de maig, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT). Al llarg del matí, s’activaran la cinquantena de sirenes d’avís de risc químic ubicades a 22 municipis del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental incloent-hi les dues instal·lades a Olesa de Montserrat. Les sirenes emetran el so d'inici d’alarma d’accident químic a partir de les 10 h i emetran el de fi d'alerta 15 minuts més tard.

Aquesta prova serveix per comprovar el funcionament de les sirenes i també la zona en la qual es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors. Imma Soler, subdirectora de Protecció Civil, explica que "els objectius d'aquesta prova és el de recordar a la ciutadania quin és el so d’avís de risc químic i realitzar les comprovacions necessàries per part de l'equip tècnic".

Audio file

Tal com apunta Soler, en cas d’accident químic, "la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics".

Audio file

Durant la prova del 29 de maig, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través del servei d'alertes mòbil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. La subdirectora de Protecció Civil apunta que "hem d'utilitzar totes les vies possibles per poder arribar a donar l'alerta a tothom, estigui on estigui".

Audio file

El so d'inici d'alerta consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic, la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

A Olesa, les sirenes estan instal·lades al sostre de l'Ajuntament i al carrer Ripollès, al barri de Sant Bernat. Els ciutadans poden consultar el mapa de protecció civil a internet, que mostra tota la informació per a cada una de les sirenes, cobertura i riscos.