02/08/23

Primera reunió del nou equip de govern amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga

Per part de la Generalitat i a més de la consellera de Cultura, també van participar-hi la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya i el director dels serveis territorials a Barcelona del Departament de Cultura, Andreu Felip. 

Image
Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Andreu Felip, director dels serveis territorials a Barcelona del Departament de Cultura, i Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

El nou equip de govern de l’Ajuntament d’Olesa ha mantingut una primera reunió amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, que ha servit per refermar lligams i la voluntat de col·laboració del govern català amb projectes locals.  En la reunió, que va ser virtual, hi va participar l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent; el primer tinent d’alcalde, Marc Serradó, i la tècnica de Cultura, Elisabet Nogareda. Per part de la Generalitat i a més de la consellera de Cultura, també van participar-hi la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya i el director dels serveis territorials a Barcelona del Departament de Cultura, Andreu Felip. 

Precisament, Andreu Felip va ser el mes de març a Olesa, en l’acte d’obertura del Centre Cultural Cal Puigjaner. Ja aleshores, Felip va lloar l’esforç realitzat per l’Ajuntament d’Olesa per recuperar l’espai de Cal Puigjaner i posar en valor el patrimoni del territori. En la trobada amb el nou equip de govern, el director dels serveis territorials a Barcelona del Departament de Cultura va refermar la satisfacció del govern català amb un projecte que pretén convertir Cal Puigjaner en un espai museístic de referència.

A banda de demanar suport per al futur de Cal Puigjaner, l’alcalde d’Olesa també va anunciar a la consellera de Cultura que l’Ajuntament necessitarà més ajut econòmic per fer front al projecte d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva. Segons l’alcalde, la consellera es va comprometre a informar l’Ajuntament sobre a quines línies d’ajut es podrà acollir, “ja sigui per a la part d’obra o bé per a l’equipament de mobiliari”.

Demanda de suport a projectes d’entitats locals

El passat mes d’abril, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també va ser a Olesa per visitar Cal Puigjaner i acompanyar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a veure una representació de la Passió d’Olesa. En aquella visita, membres de la junta de La Passió van demanar al president i la consellera suport econòmic per poder enllestir les obres de la sala petita del teatre. Aquesta mateixa demanada va aprofitar per demanar-la l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, en la reunió amb Garriga, Felip i Moya. 

L’alcalde ha explicat que en la reunió “es va tractar la necessitat d’executar el projecte de la sala petita de La Passió, inacabada des del seu naixement, i que ja va obtenir els compromisos d’ajut per part de la Generalitat en forma de subvenció, just abans de la crisi econòmica. Aquest ajut va quedar aturat degut a la situació que es va viure després del 2007 a tot el territori”. Durant la conversa, es va parlar de la dificultat que tenen entitats com La Passió per accedir a subvencions per a la millora del seu teatre, ja que es tracta d’un edifici privat. En aquest cas, les subvencions de la Generalitat no es poden atorgar a través del Departament de Cultura, sinó del de Patrimoni, que atorga quantitats més petites que no poden abordar projectes importants, com seria el cas de La Passió d’Olesa. Segons Parent, la consellera va comentar que “estudiaran entre Cultura i Patrimoni com abordar els ajuts a aquests entitats singulars”.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Olesa també va demanar en la reunió amb la consellera de Cultura suport institucional en la celebració, l’any vinent, del centenari d’El Casal. També es va parlar d'algunes línies d'ajuts a les quals es podrien acollir des d'El Casal per a la commemoració del centenari. A més, se li va traslladar el desig de l’entitat de rebre la Creu de Sant Jordi, una petició que Ajuntament, entitats i ciutadania hauran de fer pels canals oficials.