Olesa dona el tret de sortida a la Mobile Week 2022
En totes les activitats organitzades fins al dia 27 hi ha una clara aposta per lluitar contra la bretxa digital i per acompanyar la ciutadania en la seva adaptació a les novetats tecnològiques.
Olesa de Montserrat va donar ahir a la tarda el tret de sortida a la Mobile Week a Olesa de Montserrat, en la que és la quarta edició de la Mobile Week Catalunya i la primera en què Olesa de Montserrat esdevé seu. Durant l’acte inaugural va quedar clara l’aposta per lluitar contra la bretxa digital i per acompanyar la ciutadania en la seva adaptació a les novetats tecnològiques.
La inauguració va tenir lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura i va comptar amb les intervencions de Sergi Marcen, director executiu de Talent Digital del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya; Cristina Colom, responsable del Mobile Week Catalunya a Mobile World Capital Barcelona, i l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera.
Sergi Marcen, que va liderar l’equip que va negociar amb el Mobile World Congress es quedés a Barcelona, va destacar que, precisament, des del primer moment es va apostar perquè el congrés no es quedés únicament a Barcelona, sinó que es pogués repartir també pel territori. Marcen va remarcar la ràpida evolució de la tecnologia, quelcom que “està al nostre dia a dia i per això és important conèixer-la”. Per a Sergi Marcen, la tecnologia s’ha d’adaptar a les persones, i no a l’inrevés, però malauradament “això no sempre ha estat així”. Per aquesta raó, va dir, “hi ha moltes persones que n’han quedat fora”, quelcom contra el que han de lluitar les administracions.
Des de la seva primera edició el 2017 a Barcelona, la Mobile Week no ha deixat de créixer, sumant territoris, activitats i complicitats. Un total de 16 àmbits territorials de tot Catalunya han organitzat activitats en el marc de la Mobile Week Catalunya 2022, amb l’objectiu de minimitzar les bretxes digitals de la ciutadania, tot aportant eines i recursos per afrontar el dia a dia en matèries com ara drets digitals, entreteniment i nous mitjans digitals, habilitats professionals digitals i educació o desinformació.
Així ho va estacar Cristina Colom, responsable del Mobile Week Catalunya a Mobile World Capital Barcelona, que va afirmar que si bé les noves tecnologies obren un món de possibilitats, també cal vetllar perquè tothom en tingui accés i un acompanyament en aquest acostament.
Segons Colom, la pandèmia de la covid-19 “ha fet que es despertés una inquietud de l’impacte de la tecnologia en la nostra vida. El que vol fer Mobile Week és demostrar a la ciutadania que la tecnologia pot ser una aliada”.
Per la seva banda, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va incidir en el fet que “estem en un moment de gran evolució tecnològica i de canvis constants i això ens obliga a adaptar-nos-hi”. Segons Riera, amb les noves tecnologies “sorgeixen moltes oportunitats però també molts riscos que cal tenir en compte”.
L’alcalde també va assegurar que l’Ajuntament d’Olesa ha lluitat contra la bretxa digital, posant com a exemple quan, durant la pandèmia, es va vetllar perquè tot l’alumnat olesa tingués ordinador per poder seguir les classes des de casa. A més, fa temps que l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha apostat per la innovació tecnològica no només com una manera de millorar el servei que ofereix a la ciutadania, sinó també per permetre que els veïns i veïnes d’Olesa es relacionin més i millor amb el seu ajuntament.
Després dels parlaments, va pronunciar la conferència inaugural Pau Garcia-Milà, emprenedor en sèrie i comunicador. Va fundar la seva primera empresa a Olesa, juntament amb Marc Cercós, quan només tenia 17 anys. Es tractava d’eyeOS, una empresa pionera en el desenvolupament de solucions de virtualització en cloud computing. L’empresa va ser adquirida per Telefónica en 2014.
Ha estat nomenat Innovador de l’Any el 2011 per la publicació del MIT TR-35, i és guanyador del premi FPdGI Princesa de Girona. És també fundador d’Ideafoster, consultora especialitzada en innovació disruptiva i de Founderz, l’escola online d’emprenedoria. Pau Garcia-Milà va parlar sobre “Innovació, Èxit i Fracàs”.
Després, totes les persones assistents van poder visitar al vestíbul de la Casa de Cultura la mostra de mòbils de diferents èpoques, cedits per Sergi Marcen. La mostra es podrà visitar fins divendres.
Taller per fomentar l'ús responsable de la tecnologia
La primera jornada de Mobile Week també va incloure dimarts el taller "Un món connectat" organitzat per CaixaBank i la Fundació Mobile World Capital Barcelona. L’activitat va reunir un grup de 34 nens i nenes d’entre 8 i 12 anys. L´objectiu del taller era fomentar l’ús responsable de la tecnologia i ensenyar els més petits com pot utilitzar-se per crear iniciatives, projectes i empreses que ajudin a que el món sigui més sostenible.
Durant el taller, amb un enfocament dinàmic i de la mà d’experts consultors, es van explicar alguns exemples de com la tecnologia pot ajudar a millorar el món, i els nens i nenes participants van generar idees per impactar positivament en el planeta i en la societat a través de la tecnologia.
Consells sobre xarxes socials, ciberdelinqüència i aplicacions
Les activitats de la Mobile Week a Olesa han continuat avui amb “Entreteniment online i Xarxes Socials”, una activitat pràctica orientada a explorar diferents xarxes socials i apps d’entreteniment per conèixer usos, funcionalitats i potencialitats.
El Teatre de La Passió d’Olesa també ha acollit la xerrada adreçada a les escoles “Què sap un ciberdelinqüent sobre tu?”, on s’ha parlat de les amenaces a les quals s’enfronta el jovent a les xarxes socials, la importància de la protecció de la identitat digital i què podem fer per prevenir ser-ne víctimes. La falta de preocupació a l'hora de compartir dades personals o, senzillament, a no ocultar-les, pot portar a molts joves a ser víctimes de pràctiques com el grooming, la sextorsió o el cyberbullying. Com ha dit Gloria Guitán en la seva intervenció, "tots tenim informació i la privacitat és poder".
D'altra banda, els diferents experts que hi han intervingut han remarcat la importància de traslladar el civisme del dia a dia a les xarxes socials, ja que l'anonimat que aquestes ens transmeten poden portar a una pèrdua d'empatia que deriva en vexacions, extorsions i altres accions que són tipificades com a delicte avui en dia. D'aquesta manera s'ha volgut sensibilitzar el jovent sobre el perill de convertir-se en ciberdelinqüents per mitjà d'unes pràctiques que, moltes vegades, són enteses com un joc.
Aquesta tarda s'ha fet, de manera virtual, la presentació de la guia per digitalitzar el petit comerç, amb un seguit d’eines per adaptar-se als nous hàbits de compra de la ciutadania.
El saló de sessions de l'ajuntament ha acollit el taller “Aplicacions bàsiques per dispositius mòbils. Mai és tard per aprendre’n!”, en el qual la Cap de Comunicació de l'Ajuntament, Anna Casado, ha donat diferents consells pràctic per ajudar persones d'edat a utilitzar els telèfons intel·ligents o smartphones de manera senzilla. També s'han repassat algunes aplicacions per a mòbils que poden ajudar en el dia a dia de les persones.
Tot seguit la biblioteca ha acollit el taller “Que no t’enganyin: com sobreviure a la desinformació” i a les 8 ha arrencat a l'Auditori de la Casa de Cultura la xerrada “Ciberseguretat i autoprotecció digital: què podem fer per evitar ser víctimes de ciberdelictes?”, on s'ha parlat d'amenaces a les quals s’enfronten els usuaris (phishing, assetjament, sextorsió, estafes econòmiques, ransomware, etc.), de la importància de la protecció de la identitat digital pròpia i de com prevenir ser víctimes d’amenaces.
Demà, dijous, a les 12 h, taula rodona “Adaptant-se a la tecnologia”, al canal de Youtube de l’Ajuntament; i a les 6 de la tarda, la Biblioteca Santa Oliva acollirà la xerrada “Identitat digital”, a càrrec del responsable de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, Andreu Llusà, i la cap del departament TiC de l’Ajuntament, M. Àngels Solé.