19/09/23

Olesa de Montserrat se suma un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat

Hi haurà una bicicletada popular, xerrades a les escoles, i, divendres 22 , Dia sense Cotxes, el bus urbà d'Olesa serà gratuït.

Image
Cartell de la Setmana Europea de la Mobilitat 2023

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació. El tema escollit per la Comissió Europea per a aquest any és ‘Eficiència energètica' i el lema és "Combina i mou-te!".

Com cada any, l’Ajuntament d’Olesa se suma a aquesta commemoració amb una campanya que vol promoure una mobilitat més sostenible i recordar la normativa específica sobre les bicicletes. Per aquest motiu s’han organitzat diferents activitats al voltant d’aquest mitjà de transport sostenible, com explica el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez.

Audio file

Divendres 22, Dia Europeu sense Cotxes, el bus urbà serà gratuït durant tot el dia.

Aquest mateix dia es farà una sessió formativa a les escoles del municipi per explicar als nens de 1er i 2on de primària (6-8 anys) diferents aspectes de la bicicleta: l’equipament que s’ha de portar, com és circula, seguretat, etc.   Alumnes de l’Institut Daniel Blanxart del cicle superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva faran l’explicació conjuntament amb el tècnic de Mobilitat de l’Ajuntament d’Olesa així es fa una activitat transversal on aprenen tant alguns més grans com els petits. 

Dissabte, 23 l’Ajuntament d’Olesa organitza una bicicletada popular en col·laboració amb la Unió Ciclista Olesana (UCO). La sortida serà a les 10 del matí a la plaça de Fèlix Figueres i Aragay. Es tracta d’una bicicletada per les rutes escolars del carril rodat per a bicis i vehicles de mobilitat personal (VMP). És una ruta circular d’un recorregut de 6,5 km (hora i mitja de durada aproximadament)  de dificultat moderada. Podeu accedir a l’itinerari a través de l’enllaç al Wikiloc.

El punt d’arribada també serà a la plaça de Fèlix Figueres i Aragay (davant de l'Ajuntament) on es clourà l’activitat amb una xocolatada per a tots els participants. 

Des del departament de Mobilitat es recomana la inscripció AQUÍ per aquesta activitat o a través de la plataforma Participa Olesa. 

Audio file

La Bicicletada Popular és el punt de partida per posar en funcionament el servei Bicibús al municipi per tenir una ruta per anar amb bicicleta de manera segura a l’escola. Aquesta activitat es farà de manera periòdica un cop a la setmana en col·laboració amb la UCO. La previsió és començar a l’octubre.

Audio file

Olesa fa molts anys que hi participa a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. Enguany són més de 200 ajuntament i 70 entitats que s’hi adhereixen. Els seus objectius principals són: 

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.