10/10/23

Olesa de Montserrat tindrà un Pla Local de Salut Mental

Avui 10 d'octubre es commemora arreu el Dia Mundial de la Salut Mental amb l'objectiu de sensiblitzar la ciutadania i lluitar contra l'estigmatització que pateixen les persones afectades. La regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament ha avançat que ja s'hi està treballant en l'elaboració del Pla Local de Salut Mental, el primer que tindrà el municipi. 

Image
Fotografia cervell

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, a través de la regidoria de Salut Pública, fa anys que treballa en la promoció del benestar emocional i la salut mental al municipi. De fet, el regidor de Salut Pública, Marc Serradó, ha avançat que s'ha fet un pas més i que en aquests moments s'està elaborant el primer Pla Local de Salut Mental. 

Serradó ha explicat que la iniciativa d'avançar en un Pla Local de Salut Mental va néixer del grup de treball per a la millora de l'atenció a la salut mental al territori que es va crear a Olesa de Montserrat l'any 2021 i que té, entre altres objectius, la sensibilització i el trencament d'estigmes en relació amb les persones afectades per algun trastorn de salut mental. 

El Pla Local de Salut Mental d'Olesa de Montserrat constarà de dues fases: una diagnosi amb la situació actual en matèria de salut mental i un pla d'accions. Sobre la diagnosi, Marc Serradó ha avançat que tindrà una mirada àmplia, és a dir, des del benestar emocional fins als casos de trastorns mentals, des dels meus lleus als més severs. Sobre el pla d'acció, Serradó ha remarcat que contemplarà competències municipals en la matèria i amb l'objectiu d'abordar-la de forma molt transversal i que "pràcticament ens interpel·li a tots i a totes".

Audio file

La previsió de la regidoria de Salut Pública és que la fase de diagnosi estigui enllestida aquest mes d'octubre i que ja es pugui començar a redactar el Pla d'accions. Per Serradó, l'objectiu és que "el Pla Local de Salut Mental sigui l'eina per treballar el benestar emocional i la salut emocional a Olesa durant els pròxims anys i que aquesta perspectiva s'incorpori a la resta de polítiques públiques que s'impulsin des de l'Ajuntament".

Audio file

El Pla Local de Salut Mental d’Olesa de Montserrat s'està redactant gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. 

Commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental

El Dia Mundial de la Salut Mental es commemora des de 1992 cada 10 d’octubre i amb l’objectiu principal d’equiparar la salut mental amb la salut física. Aquest 2023, la Confederació Salut Mental ha elaborat un manifest que reivindica la salut mental com un dret humà universal. 

Des de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, Montse Aguilera ha remarcat que el lema d’aquest 2023 "Salut mental, dret humà universal" és fruit del setanta-cinquè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aguilera ha explicat que es vol destacar que tot i que actualment hi ha lleis específiques amb relació a la salut mental, "encara avui dia hi ha moltes persones que pateixen discriminacions" i destaca que hi ha drets com l'habitatge, l'educació inclusiva, l'accés al món laboral o una bona atenció sanitària que no estan garantits.

Audio file

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord forma part de la Federació Salut Mental Catalunya i ofereix informació, assessorament i suport  a les persones afectades per algun tipus de trastorn mental i els seus familiars. Tot i que la seu es troba a Martorell, l'entitat es trasllada a Cal Mané cada últim divendres de cada mes per fer atenció i assessorament de 9 h a 13 h. Cal concertar cita al 93 774 33 07, al 676 711 150 o al correu electrònic associacio@salutmentalblln.org.