27/09/23

Olesa commemora el Dia Internacional de les Persones Grans amb una festa lúdico-reivindicativa

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat una festa diumenge a la tarda, a la zona de Cal Mané, que inclourà la lectura del manifest reivindicatiu de la gent gran del Baix Llobregat, actuació musical i obsequi per a les persones assistents. 

Image
Manifest del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat amb motiu de l'1 d'octubre de les Persones Grans

El Departament de Benestar Social de l'Ajuntament d'Olesa organitza una festa per commemorar i reivindicar el Dia Internacional de les Persones Grans que se celebra arreu el dia 1 d’octubre. Aquest diumenge, a les 17.00 h,  el punt de trobada serà l’arbreda de darrera l’edifici de Cal Mané, on es començarà amb la lectura del manifest reivindicatiu, elaborat pel Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat;  i continuarà amb l'actuació musical del grup Los Guateques de Rony Lomasuna festa amb cançons emblemàtiques de la dècada dels seixanta i setanta. Eli Linares, treballadora social de l’Ajuntament, detalla les activitats.

Audio file

El manifest institucional d’enguany reivindica que les persones grans tenen dret a la integració tecnològica, a serveis socials i sanitaris de qualitat i a pensions dignes, i torna a reclamar l’aprovació d’una  Llei de Persones Grans a Catalunya, que contribueixi a fer-los més visibles i a garantir els seus drets.

Audio file

L’1 octubre és el Dia Internacional de les Persones Grans. Aquesta celebració va ser establerta per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) l'any 1991 i té com a objectiu fer que les persones grans siguin per un dia protagonistes i centre d’interès a fi de promoure la lluita pels seus drets. 

Des del departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa destaquen la importància de posar en valor aquest col·lectiu i donar resposta a les seves necessitats, com explica Pepi Boada, treballadora social.

Audio file

Manifest del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat

Des del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat manifesten fer seus els objectius de Nacions Unides per a aquest 2022:

1.      Destacar la resiliència de les dones grans enfront de les desigualtats ambientals, socials, econòmiques i de per vida.

2.      Sensibilitzar sobre la importància de disposar de dades desagregades per sexe i edat.

3.      Fer una crida perquè s’inclogui les dones grans al centre de totes les polítiques, assegurant la igualtat de gènere.

4.      Estudiar la funció de les polítiques i els marcs jurídics per garantir la privacitat i la seguretat de les persones grans en el món digital.

5.      Posar en relleu la necessitat d’un instrument jurídicament vinculant sobre els drets de les persones grans i d’un enfocament intersectorial de drets humans centrat en la persona per una societat per a totes les edats. Des del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat estan reclamant des de l’any 2016, l’aprovació d’una Llei de Gent Gran a Catalunya.

Des del Consell Consultiu de la Gent Gran destaquen que les persones grans volen continuar decidint sobre les seves vides i ser escoltades. Volen que es preservin i prioritzin els seus drets, seguretat i benestar i també que es reconegui i posi en valor la seva contribució a la societat.

Totes les persones interessades a assistir a aquesta commemoració poden fer inscripció gratuïta al departament de Benestar Social (edifici de Cal Mané) al telèfon 93 778 00 50 (ext. 5); a l’Espai La Caixa (Parc Municipal); a l’Associació de Voluntaris d’Olesa (Parc Municipal); al Casal Cívic i Comunitari d’Olesa (Carretera de La Puda, s/n) i a l’associació de veïns de La Central (Pl. Països Catalans). Les persones inscrites assistents rebran un obsequi, fins a finalitzar existències.