03/05/23

L'Ajuntament d'Olesa inicia les obres de construcció del futur Parc de la Memòria

Ja han engegat els treballs del futur Parc de la Memòria, a l’antic Cementiri Vell. Aquest espai s’habilitarà com a zona d’estada i esbarjo per a la ciutadania i alhora de recuperació i pedagogia de la Memòria Històrica. 

Image
Treballs per adequar l'espai del Cementiri Vell com a Parc de la Memòria

L’adequació d’aquest espai s’emmarca dins del projecte de remodelació i millora de la plaça del Doctor Fleming i entorn  i la prolongació del carrer de Barcelona. Ja es va urbanitzar la part al voltant del cementiri i es va fer la plantació d’arbres i ara engeguen els treballs per fer el nou Parc de la Memòria.

El projecte preveu habilitar un espai per a la ciutadania que també recuperi i expliqui els elements de valor patrimonial de l’antic cementiri, construït el 1856, com ara el mur, que serà “el mur de la memòria”, la capella d'estil neoclàssic amb cúpula de ceràmica vidriada de colors, els panteons, el monòlit, la portalada (la que era la porta principal del cementiri), una seixantena de làpides de l’escola gaudiniana, i els xiprers, que també estan protegits.

El Cementiri Vell és un entorn molt sensible,  aquí es van enterrar els centenars d'olesanes i olesans morts entre 1856 i 1988; conté la capella on hi ha enterrats els 35 olesans assassinats el 1936-37 en la rereguarda republicana; i és l'indret on està documentada la fossa comuna dels republicans i anarquistes assassinats el febrer de 1939, que, malgrat els esforços, no ha pogut ser localitzada.

L’Alcalde d’Olesa i regidor de Planejament Urbanístic, Miquel Riera, ha explicat que “amb el projecte teníem dues opcions, esborrar la petjada històrica i fer un parc nou, o habilitar l’espai deixant els elements que permeten explicar els fets que van ocórrer en aquest cementiri, i fer-ho compatible amb una zona verda i d’esbarjo per a la ciutadania”. 

Audio file

La part del mur que queda amb els nínxols, es taparà amb un gran mural que farà pedagogia sobre Memòria Històrica “explicarà el que va passar amb plafons sobre els fets històrics, la gran feina que s’ha fet de recerca de la fosa comuna i els diferents elements de patrimoni a conservar. Aquest mur també farà una doble funció per tapar la façana de totxos de la part posterior dels habitatges del carrer de Colom” ha explicat Miquel Riera.

Audio file

Es tracta d’actuacions de curta durada amb una obra mínima d’urbanització de l’espai seguint l’estètica de l’entorn i de restauració dels elements de valor patrimonial que tenen una durada prevista de 4 mesos.

El projecte de la remodelació de tot aquest espai va arrencar al 2016, amb un procés de participació ciutadana i les tasques administratives per aconseguir el tancament i enderroc del Cementiri Vell. Posteriorment a la presentació pública del projecte, al 2019 es va redactar l'avantprojecte, i el 2020 es va fer el projecte constructiu.

La reordenació d’aquest nou parc urbà de més de 3.700 metres quadrats de superfície connecta amb el carrer Barcelona i la plaça del Doctor Fleming (de prop de 8.000 metres quadrats).