27/10/21

L'Ajuntament d'Olesa estrena una nova unitat de la Policia Local de relacions amb la comunitat

Aquesta unitat està integrada per dos agents que fan el patrullatge a peu per tenir contacte directe amb la ciutadania i realitzen tasques diverses en contacte amb comerços, escoles, entitats socials i associacions de veïns i també de mediació entre particulars, com per exemple en conflictes veïnals.

Image
Dos agents davant de tres cotxes de policia i amb les seves motos al costat

La Policia Local d’Olesa ha estrenat, fa un mes, una nova unitat de relacions amb la comunitat, de policia de proximitat. L’objectiu que es persegueix és el de facilitar que els veïns i veïnes disposin de referents i mantinguin un contacte més directe amb la policia local. La unitat està formada per 2 agents que patrullen a peu pels carrers del municipi. Per tal d'arribar a tots els barris es desplacen en dos vehicles motoritzats.

Aquest model, que permet un contacte més directe amb la ciutadania, està basat en el diàleg i la mediació per tal de preveure i resoldre els conflictes ciutadans, ja que els agents poden captar directament les necessitats escoltant les demandes o peticions, realitzant les possibles actuacions treballant de forma planificada. Aquest vincle més proper i constant fa que els agents també es converteixin en referents del veïnat on patrullen.

Es tracta d’una policia que vol ser empàtica i proactiva i tenir un tracte proper i més personalitzat envers la ciutadania, i que vol anticipar-se a que es produeixi cap conflicte, com explica el cap de la policia local, Isaac Aymerich "Volem potenciar el treball de proximitat, de contacte directe amb la ciutadania, amb les associacions de veïns, entitats i comerços, com a la campanya de Nadal. La relació de contacte directe i proper amb els veïns i veïnes no només és a través d'aquesta unitat, sinó que és un plantejament global del servei". 

D’aquesta manera, es pot donar una resposta de qualitat, efectiva i sobretot preventiva, que permetrà actuar davant els problemes abans que aquests es produeixin. Per aquesta raó l’Ajuntament d’Olesa ha decidit crear una unitat específica de policia que patrulla a peu per tal que el contacte amb la ciutadania sigui directe i constant i fer la seva presència més visible. El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, explica que "la policia local d'Olesa treballa d'una manera excepcional però a vegades la percepció de la ciutadania no és aquesta. Els agents fan molta tasca de mediació. Amb aquest patrullatge ho farem més visible. Tots els agents són de proximitat però tenir una unitat específica fa que sigui més visible la seva feina".

Albert Font, caporal integrant d’aquesta nova unitat de relacions amb la comunitat, explica que en aquest mes de patrullatge la resposta ciutadana és bona "fem una tasca important de prevenció, passem de policia reactiva a proactiva, no esperem que hi hagi un conflicte per actuar. De moment ja estem treballant amb associants de veïns, comerciants i centres escolars".

Per la seva banda, Miguel Àngel Bustos, l'altre membre de la unitat, també explica que "la gent s'ens acosta i ens pregunta o ens comenta situacions de conflicte. Bàsicament son temes de seguretat ciutadana, però també hi ha qüestions de senyalització i molts casos particulars de conflictes veïnals".

La posada en funcionament d'aquesta unitat permet tractar els temes amb la ciutadania in situ però també fer una feina de seguiment dels incidents treballant de manera transversal amb els diferents departaments municipals per tal de donar una resposta més adequada a la ciutadania i que únicament des de la Policia Local no es podria resoldre.