13/10/23

Olesa commemora aquest cap de setmana les Jornades Europees del Patrimoni

L'objectiu d'aquesta cita anual és donar a conèixer el patrimoni cultural. Enguany es farà una conferència, una exposició i una sortida a l'entorn natural.

Image
Cartell de les activitats per les Jornades Europees del Patrimoni 2023

Les Jornades Europees de Patrimoni d'Olesa de Montserrat 2023 es celebraran aquest divendres, dissabte i diumenge amb l'objectiu de donar a conèixer a la població el patrimoni natural, arquitectònic, històric i cultural tan moble com l'immoble. Segons Xavier Rota, regidor de Patrimoni, Turisme i Memòria Històrica, "el patrimoni és molt més que els grans edificis històrics, podem trobar elements singulars com les barraques de pedra seca o el patrimoni documental i l'oral".

Audio file

Tot i que enguany, les Jornades Europees de Patrimoni porten el lema ‘Patrimoni viu’, fent referència a les pràctiques, coneixement i habilitats que es transmeten generació a generació. L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat fa anys que s'adhereix a aquesta iniciativa i per Rota "el patrimoni ha de ser present a l'agenda cultural de la vila per donar-lo a conèixer".

Audio file

Durant tot l'any, l'Ajuntament organitza activitats per ensenyar a la ciutadania el patrimoni de la vila, com són les visites a la Torre del Rellotge o a Centre Cultural Cal Puigjaner. Per això, el regidor de Patrimoni comenta que "les activitats previstes per aquestes Jornades Europees del Patrimoni s'ha decidit posar el focus en un treball sobre l'arqueologia peruana, i en concret del Machu Picchu, dut a terme per l'olesà Pedro Ibérico".

Audio file

El treball d’Ibérico, reflectit en el llibre “Perú, l’arqueologia dels Andes”, es presentarà aquest divendres a les 19 h, a la Casa de Cultura. A més de la presentació, a partir del dissabte 14 d’octubre, al Centre Cultural Cal Puigjaner, es podrà visitar l’exposició “Machu Picchu, la ciutat sagrada dels inques”. El propi arqueòleg olesà s’encarregarà de realitzar visites guiades durant el cap de setmana per donar a conèixer tant la història arqueològica com la geografia i la cultura de la regió de Machu Picchu. Aquesta visita proporcionarà als visitants una visió completa d'aquest important patrimoni de la humanitat, les entrades es poden reservar a través de la plataforma Vivetix.

Finalment, el patrimoni de l'arquitectònic olesà obrirà les portes el diumenge 15 en la VIII Travessa de les Tres Ermites que organitza el Departament d'Espai Públic de l'Ajuntament. Aquesta és una nova edició d'una sortida que ens proposa conèixer el patrimoni i paisatge rural del nostre municipi. Descobrint de primera mà les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases. El punt de sortida serà a la plaça Fèlix Figueras i Aragay, a les 7.30 h. Serà una sortida llarga i exigent, així que es recomana que s'assisteixi amb roba i calçat adequats, així com portar aigua i esmorzar.

Aquestes són unes jornades europees on s’han acollit diferents municipis de Catalunya amb activitats adreçades a tots els públics com portes obertes a monuments i museus, visites guiades, visites dramatitzades, etc. Es pot consultar tota la programació a l'enllaç annex. Totes les activitats són gratuïtes.