15/01/24

L'Ajuntament participa en una jornada sobre habitatge cooperatiu en cessió d'ús

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Marc Serradó, va explicar la implicació del consistori en el projecte cooperatiu La Xicoira de la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic i en el foment que els habitatges siguin d'ús preferent per a joves i persones grans del municipi. 

Image
Marc Serradó a la jornada d'habitatge cooperatiu de Sostre Cívic.

La jornada “Habitatge i acció local. Polítiques públiques d’habitatge des del cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús”, organitzada per Sostre Cívic i Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, es va celebrar divendres 12 de gener a Barcelona i s'adreçava a responsables polítics i tècnics d'administracions locals encarregats de les polítiques d'habitatge. 

L'objectiu principal de la jornada va ser donar a conèixer diferents projectes d'habitatges cooperatius en cessió d'ús arreu de Catalunya i la necessitat de la implicació dels ajuntaments per impulsar-ne de nous. D'aquesta manera, la primera de les ponències va anar a càrrec de Lena Vidal, arquitecta de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona que va explicar el suport que es pot oferir als ens locals en la implementació de projectes d’habitatges a través de cooperatives i en cessió d’ús.

Pel que fa a diferents projectes d'habitatges cooperatius en cessió d'ús, durant la jornada es van explicar exemples de Vilafranca del Penedès, Manresa, Lleida, Barcelona i el de La Xicoira d'Olesa de Montserrat a càrrec del regidor d'Habitatge i 1r tinent d'alcalde, Marc Serradó. 

En la seva ponència, Serradó va explicar com va aterrar el projecte al municipi i el conveni  per un import de 30.000 € que l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va establir amb Sostre Cívic i que va permetre donar preferència d'ús dels habitatges a joves menors de 35 anys i persones més grans de 65. El regidor d'habitatge ha valorat que "la jornada va ser molt positiva per comprovar com l'habitatge cooperatiu es va escampant arreu de municipis i ciutats del territori".

Audio file

Durant la seva intervenció a la jornada, Marc Serradó va destacar que l'impacte de La Xicoira "va més enllà de l'habitatge i incideix en la vida social del municipi" i va acabar remarcant que “el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús obre un horitzó que cal que s’instauri en l’agenda política dels ajuntaments i que és necessari per al desafiament que suposa al model privat”.

A més de consolidar la idea que els projectes d’habitatge cooperatiu proveeixen habitatges a preu de cost, també es va destacar la lògica comunitària i democràtica d’aquest model que promou que es generin d’altres projectes com comunitats energètiques, mobilitat sostenible compartida o projectes concrets de cohabitatge per a persones grans amb serveis assistits. 

A la cloenda, a més del membre del Consell Rector i coordinador de creixement de Sostre Cívic, Yabel Pérez, hi va intervenir Roser Hernández, subdirectora general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament de Treball de la Generalitat.