18/06/22

Inauguració de l'exposició dedicada a la trajectòria de l'olesà Pere Francesch i Subirana

L'exposició "Pere Francesch, una vida darrere els escenaris" es pot visitar des d'aquest divendres a la Casa de Cultura amb l'objectiu de resseguir la trajectòria professional i artística de l'escenògraf olesà, coincidint amb la commemoració dels deu anys de la seva mort.

Image
Inauguració a l'Auditori amb l'Alcalde de l'exposició dedicada a la trajectòria de Pere Francesch i Subirana

L'Auditori de la Casa de Cultura ha acollit aquest divendres a la tarda la inauguració de l'exposició "Pere Francesch, una vida darrere els escenaris" organitzada per Edicions Paper d'Estrassa i el Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat. La mostra, que consta amb més d'un centenar de material inèdit de Pere Francesch i de testimonis de grans noms de les arts escèniques, ressegueix la trajectòria professional i artística de l'escenògraf olesà Pere Francesch i Subirana, coincidint amb la commemoració dels deu anys de la seva mort (1946-2012).

Pere Francesch és conegut i recordat a Olesa de Montserrat per haver dissenyat l’escenografia i el vestuari però es desconeix bona part de la seva carrera. A banda d’escenògraf, també va ser figurinista, dissenyador de vestuari, director escènic, director artístic i il·luminador. Figures com els directors de teatre José Tamayo o Lluís Pasqual reconeixen la gran creativitat i domini de l’espai escènic que tenia Pere Francesch, que va arribar a ser coordinador artístic del Centro Dramático Nacional, una de les institucions teatrals més prestigioses de l’estat espanyol. A més, també va treballar amb grans companyies com Els Comediants, Dagoll Dagom o La Cubana.

L'editor d'Edicions Paper d'Estrassa, Quim Moreno, ha aprofitat la inauguració de l'exposició per agrair a totes les persones que durant un any han estat treballant en aquest projecte així com desenes de persones que han cedit obres per poder muntar l'exposició. Moreno va avançar que el projecte culminarà amb l'edició d'un llibre que es presentarà la pròxima tardor amb totes les il·lustracions de l'exposició i els múltiples testimonis de personalitats del món del teatre que serviran per resseguir la trajectòria professional de Pere Francesch i conèixer totes les vessants artístiques que va desenvolupar. 

Durant l'acte d'inauguració hi van intervenir els germans Josep i Joan Castells (constructors d'escenografies i coneguts a Olesa perquè van construir els escenaris que Pere Francesch va dissenyar per La Passió d'Olesa); el director d'art Francesc Cardeña; Joan Font, director de teatre i fundador d'Els Comediants i el periodista olesà Raül Díaz.

Per acabar l'acte, l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va destacar la qualitat de l'exposició i la necessitat de posar en valor la figura de l'olesà Pere Francesch i també professions com l'escenografia, motiu pel qual el Departament de Cultura de l'Ajuntament va apostar per aquesta exposició. 

L'acte d'inauguració de l'exposició també va servir per presentar la segona edició del llibre "Retorn a Olesa" escrit per Joan Font i il·lustrat per Pere Francesch a càrrec d'Edicions Paper d'Estrassa. L'exposició es podrà veure a la Casa de Cultura fins el 31 de juliol.