09/11/23

El 10 de novembre, s’inaugura a la Casa de Cultura l'exposició “Palomar, l’oli d'un poble”

Una mostra fotogràfica que captura tot el procés d’elaboració de l’oli d’Olesa de la varietat autòctona Palomar. 

Image
Cartell de l'exposició "Palomar" de Nacho Barrio

El Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat l’exposició fotogràfica “Palomar, l’oli d'un poble”, un homenatge a la tradició de producció d’oli on es mostra el procés d’elaboració de la mà de la pagesia local

Nacho Barrio, comissari i creador de l’exposició, ha explicat que el projecte és el resultat d’un treball de gairebé dos anys de seguiment fotogràfic. La mostra es compon d'una trentena de fotografies analògiques en blanc i negre que destaquen l’essència de la producció d’oli i centrant-se en la textura, la llum i la composició. Amb aquest format, la mostra es vol centrar en l'esforç i la feina dels pagesos olesans al llarg d'una temporada sencera entre les oliveres.

Audio file

El projecte compta amb l'estreta col·laboració de la Fundació Agrícola Olesana. Adrián Ferrero, vicepresident de la fundació, reconeix "la dedicació del Nacho Barrio a l’hora d’elaborar les fotografies i les imatges amb tots els processos a totes les èpoques de l’any".

Audio file

Per complementar el recull fotogràfic de l'exposició, l'editorial Edicions Paper d'Estrassa ha editat un llibre. En aquesta publicació s'hi podran veure tant les fotografies de l'exposició, com moltes més que no van arribar a la selecció final. Quim Moreno, responsable de l'editorial, explica que "les fotografies aniran acompanyades de textos on s’explica el procés d’elaboració de l’oli, les característiques del territori i una visió més gastronòmica. També hi apareix un glossari amb tot el vocabulari relacionat amb el cultiu de l’olivera".

Audio file

Aquest divendres, 10 de novembre, a les 18 h s’inaugurarà l’exposició “Palomar, l’oli d’un poble” a la Casa de Cultura. A les 17.30 h, es farà la xerrada “Pensem en el futur” amb protagonistes i experts com Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient; Xavier Rota, regidor de Patrimoni i membre del Parc Rural del Montserrat; Joan Soler, geògraf expert en el territori olesà; i Adrià Ferrero, pagès i vicepresident de la Fundació Agrícola Olesana, així com el fotògraf i autor, Nacho Barrio.

A les 19 h, està previst un tast d’oli i la jornada clourà amb un sopar basat en la gastronomia de l’oli Palomar al restaurant Omnívor.