28/05/24

Arriba a Olesa una exposició que rescata la memòria LGTBIQ+

"Teníem por però calia sortir"  és una exposició fotogràfica que recupera  la memòria històrica LGTBIQ+ de Barcelona i es pot visitar a l’Espai Jove L’Escorxador.

Image
Exposició Teníem por pero calia sortir

La ciutadania barcelonina ha estat pionera en la defensa dels drets LGTBIQ+. En 1970, de manera clandestina, es va crear el Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual (MELH), que més tard es convertiria en el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), que en 1977 va convocar la primera manifestació pels drets homosexuals a Espanya.

L’arribada de la democràcia no va portar automàticament la millora de les vides de les persones del col·lectiu LGBTIQ+. L’assassinat de Sonia Rescalvo en el Parc de la Ciutadella en 1991 va ser un punt d’inflexió, però encara van ser necessàries moltes iniciatives polítiques i socials per a arribar al marc social i legislatiu actual.

“Teníem por però calia sortir” és una exposició fotogràfica del fotògraf Aitor Fernández i la periodista Verónica Taranill que rescata testimoniatges crucials d’algunes d’aquestes lluites. Segons Aitor Fernández, les fotografies mostren com, malgrat la violència, els silencis obligats i les perversitats del sistema, aquestes persones van tenir i continuen tenint l’energia de continuar lluitant per la comunitat LGTBIQ+. 

Audio file

Antoni Prades, Armand de Fluvià, Jordi Petit, Silvia Reyes, Paulina Blanco, Maria Giralt, Núria Casals, Mercè Otero, Jordi Barceloneta, Alpe Conceptes, Bea Espejo, Quim Roqueta, Clara Palau, Sofia Bengoetxea, són les catorze cares visibles del projecte.

Audio file

El seu ímpetu es barreja amb la necessitat de fer profitosa la vida malgrat el patiment. En paraules d’Antoni Prades, el protagonista més vell de l’exposició, jove als anys 60: “Cada dissabte era un perill. Però sortíem perquè no podíem quedar-nos a casa. Si no, et mories”.

El projecte, que aspira a continuar recopilant testimonis al llarg de l’Estat espanyol, ha estat realitzat pel fotògraf Aitor Fernández i la periodista Verónica Taranilla, i ha comptat amb suport d’entitats LGTBIQ+ de referència com la Fundació Enllaç, el Casal Lambda o Ca la Dona, i el finançament de l’Associació DateCuenta i la Diputació de Barcelona.

Audio file

L’exposició, que ha passat per diverses localitats catalanes, arriba a Olesa en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia (17 de maig), i es pot veure a l’Espai Jove L’Escorxador fins el 18 de juny (Jacint Verdaguer, 30). El proper dijous 30 de maig es farà un acte inaugural a les 19h.