07/06/23

Olesa es prepara per afrontar els episodis de calor intensa

L’Ajuntament ha revisat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut per aquest estiu. Aquest document estableix accions preventives per minimitzar els efectes negatius de les altes temperatures en la ciutadania, sobretot en els grups més vulnerables. 

Image
Onada de calor

Els departaments de Salut Pública, Benestar Social, Protecció Civil, Esport i Seguretat Ciutadana s'han reunit per revisar el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) vigent. Aquest pla té com a finalitat principal protegir i preservar la salut de la població durant les situacions d'onades de calor intenses. Per a això, estableix un conjunt de mesures i accions preventives per afrontar les altes temperatures i minimitzar els efectes negatius que aquestes poden tenir sobre la salut de les persones, especialment els grups més vulnerables (persones més grans de setanta-cinc anys, nadons o persones amb malalties cròniques).

Seguint els consells de Protecció Civil de la Generalitat, l'Ajuntament d'Olesa habilitarà espais frescos o sales amb aire condicionat per a aquelles persones que no tinguin accés a espais amb temperatures més baixes. Els equipaments municipals climatitzats i habilitats per aquests casos són els següents: l’Ajuntament, la Casa de Cultura, la Biblioteca Santa Oliva, el Mercat Municipal, el Centre Cultural Cal Puigjaner, L'Escorxador, la comissaria de la Policia Local i el local de l'AV La Central. A més, en cas de necessitat, la ciutadania també es podrà adreçar a altres espais municipals: Ca l’Oriol, Cal Rapissa, l'edifici dels Safaretjos i Cal Mané.

Com anys anteriors, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat permetrà accedir gratuïtament a la piscina municipal mentre estigui vigent una alerta per onada de calor. Aquesta és una mesura de caràcter excepcional que aplica el consistori olesà per combatre aquests episodis de temperatures extremes, que poden afectar especialment els col·lectius vulnerables. Els col·lectius que podran accedir gratuïtament són els següents:

  • Menors de 16 anys i persones de més de 65 anys. Els menors de 14 anys hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta que sí que haurà de pagar la seva entrada si no pertany a un col·lectiu vulnerable.
  • Persones amb un grau de discapacitat reconegut superior al 65%.
  • Dones embarassades.

Aquestes persones hauran de presentar documents acreditatius i DNI assegurant que estan empadronades al municipi. La piscina d'estiu obrirà les portes els dies 10 i 11 de juny, de 10 a 20 h. A partir del 17 de juny, fins al 3 de setembre, de 10 a 20 h.

Consells davant l’onada de calor 

L’Ajuntament d’Olesa recomana hidratar-se molt sovint, beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. També cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i fer-ho preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina. Les persones que treballin a l’aire lliure convé que duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Igualment, és molt recomanable no sortir a fer esport, o fer-ho en les hores de menys calor.

Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal tenir-ne cura i procurar que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.