07/10/23

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assisteix a la inauguració de La Xicoira

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent, i el regidor d’Habitatge, Marc Serradó, han acompanyat Aragonès a una visita per tot l’edifici que ha comptat també amb la participació de membres de la cooperativa Sostre Cívic, representants de diferents departaments de la Generalitat i d’entitats de l’economia social. L’acte va consistir en l’entrega simbòlica de claus als veïns i les veïnes de La Xicoira, el primer habitatge cooperatiu d’Olesa. 

Image
Inauguració de La Xicoira. Fotografia de tots els assistents.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va ser l’encarregat aquest divendres de l’entrega simbòlica de claus als veïns i les veïnes de La Xicoira, el primer habitatge cooperatiu d’Olesa de Montserrat, de la cooperativa d’habitatges en cessió d’ús de Sostre Cívic. A l’acte inaugural també hi van assistir l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent; el regidor d’Habitatge, Marc Serradó; el delegat territorial del Govern a Barcelona, Joan Borràs; el secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa; la secretària d’Habitatge del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marina Berasategui i la consellera delegada de l’Institut Català de Finances, Vanesa Cervera.

Per part de Sostre Cívic, la inauguració va comptar amb la presència del president del Consell Rector de la cooperativa, Carlos Alcoba; el codirector, David Guàrdia i la coordinadora de projectes, grups i participació i membre del Consell Rector, Eva Ortigosa, entre d’altres. També hi va assistir el president de l’Associació d’Economia Social de Catalunya, Guillem Llorens.

L’acte d’inauguració de La Xicoira es va celebrar a la terrassa comunitària de l’edifici i conduït per Veva Jorba, coordinadora de projectes de Sostre Cívic, que va ser l’encarregada de donar pas al primer parlament a càrrec de l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent.

L’alcalde en el seu parlament de benvinguda va remarcar el compromís de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat en treballar per fomentar l’habitatge accessible i va afirmar que “estem convençuts del benefici que suposarà el conveni signat amb Sostre Cívic i que permet que els joves del municipi tinguin un accés preferencial als habitatges de la cooperativa”:

Audio file

 

 

 

El president de l’Associació d’Economia Social Catalunya, Guillem Llorens, va destacar que Catalunya és pionera en l’àmbit cooperatiu i de projectes d’economia social i que projectes d’habitatge cooperatiu com La Xicoira de Sostre Cívic ajuden a divulgar entre la ciutadania tot allò que es pot fer des del cooperativisme:

Audio file

 

 

 

Des del Consell Rector de Sostre Cívic, la coordinadora de projectes, grups i participació, Eva Ortigosa, va destacar que La Xicoira ha estat un projecte complex però que s’ha pogut tirar endavant gràcies a la determinació del grup motor i de les persones sòcies de la cooperativa i també amb el suport de les administracions: l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i la Generalitat de Catalunya, amb el finançament a través de l’Institut Català de Finances i una subvenció de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Ortigosa va destacar que “el projecte de La Xicoira ha permès recuperar un edifici en desús propietat d’un fons voltor i convertir-lo en habitatge de protecció oficial i al marge de l’especulació del mercat immobiliari”.

 

Audio file

 

 

En representació de les veïnes de La Xicoira, Isabel Caparrós va intervenir a l’acte inaugural i va afirmar que els veïns i les veïnes han apostat per habitatge cooperatiu en cessió d’ús per fugir de les pujades dels preus dels lloguers però també per qüestions relacionals, és a dir, amb l’objectiu de crear una comunitat que es gestiona de forma col·lectiva, assumint els reptes que genera la convivència i recuperant els vincles de comunitat veïnal que s’han anat perdent les darreres dècades:

Audio file

 

 

 

L’acte el va tancar el parlament del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. En el seu discurs, Aragonès va agrair a totes les parts que han fet possible aquest projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Sobre l’accés a l’habitatge va avançar que el Govern de la Generalitat de Catalunya té l’objectiu d’incorporar, en els pròxims tres anys, deu mil habitatges de lloguer assequible:

Audio file

 

 

 

A l’acte d’inauguració de La Xicoira també hi va assistir membres de ll’equip de govern de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i també representants dels grups municipals del PSC i Olesa Oberta ECP. 

Visita institucional a La Xicoira

Abans de l’acte inaugural, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, així com la resta d’autoritats convidades a la inauguració de La Xicoira van ser rebudes per l’alcalde, Jordi Parent, i el regidor d’Habitatge i el 1r tinent d’alcalde, Marc Serradó per fer una visita per totes les instal·lacions de l’edifici de La Xicoira, és a dir, tant als pisos com a la resta de zones comunitàries. 

L’edifici està ubicat entre els carrers de Pau Casals i Colom 41-47, i compta amb 25 habitatges d’entre 42 i 75 m² i d’altres espais col·lectius complementaris i aparcament inclòs. Sostre Cívic és la cooperativa gestora que ha acompanyat al grup impulsor en totes les fases de promoció. 

El projecte de La Xicoira és una iniciativa singular perquè recupera un edifici que estava en desús des de l'esclat de la bombolla immobiliària el 2008, i que ja hi comptava amb l’estructura, soterranis i parets exteriors ja construïdes. 

El març de 2022 es van iniciar les obres, que han durat 15 mesos. Els treballs s’han centrat a millorar l’edificació ja construïda amb millors distribucions dels habitatges i accessibilitat, també l’eficiència energètica i l’augment d’aïllaments, instal·lacions centralitzades, i plaques fotovoltaiques, i el treball en els acabats dels habitatges per l’entrada a viure.

Tots els habitatges estan qualificats de protecció oficial (HPO) i, gràcies al suport de l'Ajuntament, cinc unitats s’han reservat per a persones empadronades al municipi d’Olesa de Montserrat i persones joves menors de 35 i major de 65 anys. 

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració i el suport de la Generalitat de Catalunya, gràcies al finançament proporcionat per l'Institut Català de Finances per a l'adquisició i al finançament d'una part important de l'operació. També ha rebut una subvenció de l'Agència Catalana de l'Habitatge, que ha finançat el 30% del total de la promoció i ha ajudat a mantenir preus assequibles.

El model en cessió d’ús fa possible habitatge per a tota la vida a preu assequible: els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament.  Les quotes són estables i no depenen de la situació del mercat immobiliari.