13/12/23

L'Ajuntament d'Olesa commemora el Dia Internacional dels Drets Humans i el de les Persones Migrades

L'Ajuntament ha preparat actes per commemorar El Dia Internacional dels Drets Humans i el Dia Internacional de les Persones Migrades, que se celebren els dies 10 i 18 de desembre, respectivament.

Image
Cartell dels actes pel Dia Internacional dels Drets Humans i el Dia Internacional de les Persones Migrades

El Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat commemora, un any més, dues dates essencials per als drets de la ciutadania: el Dia Internacional dels Drets Humans, celebrat el passat 10 de desembre, i el Dia Internacional de les Persones Migrades, el 18 de desembre. 

Per al Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, aquestes commemoracions posen en relleu com els drets humans abasten diverses àrees que, a més, són essencials des d'una perspectiva antiracista. L'enfocament d'aquesta commemoració se centra en l'abast dels drets humans, no només en els drets civils i polítics, sinó també en els drets socials, econòmics i culturals. Alba Tarroc, cap del departament, remarca que "tot i la consciència sobre els drets civils i polítics, aquestes celebracions també han de posar èmfasi en els drets socials, econòmics i culturals, sovint menys visibles, però igualment importants".

Audio file

En aquest sentit, per commemorar aquestes dates, l'Ajuntament proposa activitats obertes a tota la ciutadania. La primera serà divendres 15 de desembre, a les 18 h, amb el conte "L'òliba Oliva". Un conte de Fronteres Invisibles, un grup que treballa per educar al voltant del fenomen de les migracions i per acabar amb el racisme. L'acte es farà a la Biblioteca Santa Oliva.

Aquella mateixa tarda a la biblioteca, a les 19.15 h, també tindrà lloc la taula rodona "Els drets econòmics, socials i culturals també són drets humans". En aquesta activitat, l'entitat MigrESS, PAH del Baix Llobregat i veïns de l'habitatge cooperatiu olesà La Xicoira, participaran en un debat sobre els drets econòmics, socials i culturals, amb un enfocament especial sobre el dret a l'habitatge.

Tarroc posa de manifest que "moltes vegades parlem de vulneració de drets humans enfocant-ho cap a altres països, però a casa nostra patim un seguit de problemàtiques que afecten directament els drets de la ciutadania".

Audio file

A més de l'activitat del divendres, el dissabte 16 de desembre, es realitzarà un acte institucional a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Es farà una lectura del manifest a càrrec de persones migrades on es promourà la consciència sobre aquesta temàtica. Les persones que llegiran el manifest seran:

  • Nour Moumen. Comunitat Islàmica d’Olesa de Montserrat.
  • Mohamed Benyahya. Associació SAFA de Comunicació Intercultural.
  • Brenda Duarte. Treballadora de l’Associació Sta. Oliva per a la Inclusió, en representació de les persones migrades d’Amèrica Llatina.

A més, es farà un joc de taula gegant de conscienciació a càrrec de l'entitat Fronteres Invisibles, amb el qual es buscarà educar sobre el fenomen migratori i lluitar contra el racisme. Al llarg del matí, a la plaça també hi haurà instal·lat un punt vermell antiracista.

Pel Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, el Dia Internacional les Persones Migrades "és una data molt important perquè és una oportunitat de posar en relleu que les migracions han estat presents al llarg de tota la història de la humanitat i mostrar la vulneració de drets a les persones migrades", ha explicat Tarroc.

Audio file

Amb aquestes accions es reflecteix el compromís del municipi d'Olesa de Montserrat amb la promoció dels drets humans i la consciència sobre la realitat migratòria. Les activitats programades serveixen com a espai d'aprenentatge, reflexió i acció, convidant la ciutadania a participar en la construcció d'una societat més justa i inclusiva per a tothom.