16/01/23

Bona valoració de les visites guiades per l'entorn natural que organitza l'Ajuntament d'Olesa

Més de 500 persones van participar a les sortides guiades per a descobrir el patrimoni natural que va organitza el departament de Gestió de l'Espai Públic i Equipaments al llarg del 2022.

Image
Paisatge d'una de les activitats del Departament de Gestió d l'Espai Públic de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat

El Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa, amb el suport logístic i preventiu de l’ADF d’Olesa organitza, des de l’any 2015, un seguit de visites, excursions i sortides amb l’objectiu de descobrir a la ciutadania el patrimoni natural local. Durant 2022, més de 500 persones es van sumar a aquestes iniciatives que combinen l’activitat física o esportiva amb la cultural.

El guia de rutes de muntanya de l’Ajuntament d’Olesa, Joan Soler, ha fet una valoració positiva de la proposta d’activitats durant el 2022, destacant especialment que “s’han pogut recuperar la majoria amb total normalitat i amb una elevada participació”, després de dos anys en què la pandèmia va frenar alguna de les sortides degut a les restriccions sanitàries.

Soler ha explicat que durant el 2022, el Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa va organitzar un total de 15 visites guiades, tot i que dues es van haver de cancel·lar a causa “d’onades de calor o restriccions al medi natural” i hi van participar més de 500 persones.

Les sortides compten amb diferents temàtiques i graus de dificultat amb l’objectiu d’adaptar-se a tot tipus de persones amb unes iniciatives que combinen l’activitat física o esportiva amb la cultural.

El programa d’activitats va començar el 2022 amb una excursió a la Balma de l’Espluga i a les Agulles del Petintó, una sortida que va destacar les formacions geològiques de la zona. En commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, es va fer una sortida per a descobrir les rieres, torrents i fonts d’Olesa; i divendres sant, es va recuperar la tradició olesana d’anar a buscar farigola a l’entorn de la Puda de Montserrat.

El Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa també va organitzar la III Caminada inclusiva, una jornada en la qual hi van participar cinc cadires Joëlette de municipis veïns, i quatre bastons direccionals.

Una de les novetats de l’any passat va ser la celebració d’un passeig urbà interactiu per mostrar la infraestructura verda del municipi i donar a conèixer el manteniment associat a l’espai públic.

D’altra banda, es van organitzar dues excursions nocturnes a Sant Pere Sacama i al Pla del Fideuer, que va incloure una xerrada d'iniciació a l'astronomia. Dins el projecte "Els 7 balcons de Montserrat", també es va fer una sortida guiada inaugural al mirador del Coll de les Espases en una ruta de tarda per veure la posta de sol des del "Balcó d'Olesa de Montserrat".

Després de l’estiu, la proposta d’activitats i sortides guiades va cloure amb una caminada popular a Collbató; la VII Travessa de les tres ermites d’Olesa, una excursió per visitar les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases; la sortida cultural "És temps d'olives, és temps d'oli" que va promocionar el patrimoni cultural i agrícola del municipi donant a conèixer l’oli d’Olesa i la varietat autòctona Palomar, i la sisena marxa a peu al Monestir de Montserrat en commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes.