10/02/21

17.547 olesans i olesanes estan cridats aquest diumenge a les urnes

Aquest 14F, el conjunt de catalans i catalanes triaran els diputats del Parlament de Catalunya de la propera legislatura. La jornada electoral estarà marcada per la situació de pandèmia i les mesures de seguretat a l'hora d'organitzar les votacions.

Image
cartell del 14 F del 2021 eleccions al Parlament de Catalunya amb un dibuix d'una ma dipositant el vot en una urna amb

Aquest diumenge, 14 de febrer de 2021, un total de 17.547 olesans i olesanes estan cridats a participar a les eleccions al Parlament de Catalunya. El responsable de la Junta electoral local, Xesc Solsona, ha explicat que la pandèmia de la Covid-19 ha afegit tot un seguit de protocols i mesures de seguretat que ha establert el Procicat i que es sumen a tota la logística habitual que comporta un procés electoral per l'Ajuntament.

L'objectiu és minimitzar riscos i evitar contagis de Covid-19 el proper diumenge, protegint votants però també els membres de les meses electorals. Com és habitual a tots els processos, i per tal que la jornada funcioni amb la normalitat desitjada, hi ha un dispositiu especial en motiu de les eleccions i integrat per els membres de la junta electoral local, personal de l’ajuntament i de la Policia Local.

Entre les principals mesures que s'han establert per evitar contagis el dia de les eleccions, Solsona ha remarcat la recomanació d'establir franges horàries de votacions, tot i que els col·legis electorals obriran les portes com és habitual a les 9.00h i tancaran a les 20.00h. Així doncs, el Procicat recomana destinar la franja de les 9.00h a les 12.00h per les persones grans i col·lectius vulnerables, de 12.00h a 19.00h a la població en general i de 19.00h a 20.00h les persones positives de Covid-19 o que es trobin confinades per contacte estret. 

Sobre la gestió de les cues, Xesc Solsona ha explicat que la gent haurà de fer cua a l'exterior del col·legi electoral i mantenint les distàncies de seguretat, amb la mascareta correctament col·locada i amb rentat de mans amb gel hidroalcohòlic abans d'entrar a votar. De la mateixa manera, per agilitzar el procés, també es recomana portar la papereta amb el sobre preparat de casa. 

Un dels canvis més destacables és la ubicació de bona part dels col·legis electorals. El responsable de la Junta electoral local ha destacat que el Procicat va determinar que els espais havien de comptar amb unes dimensions determinades i bona ventilació, amb possibilitat d'establir entrades i sortides independents i un circuit establert d'entrada i sortida. Per tant, els olesans i les olesanes tindran un total de 27 meses repartides en 10 col·legis electorals:

Secció 1 – Pavelló Sant Bernat (C/ Ripollès s/n), 2 meses

Secció 2 – Casa Cultura (C/ Salvador Cases, 26), 2 meses

Secció 3 – Casa Cultura (C/ Salvador Cases, 26), 2 meses

Secció 4 – Teatre La Passió (Pl. de l'Oli s/n), 3 meses

Secció 5 – Gimnàs del CEIP Pugiventós (Ctra.Martorell s/n) 2 meses

Secció 6 – Edifici Antic Escorxador (C/Mossèn Jacint Verdaguer, 30), 2 meses

Secció 7 – Edifici Antic Escorxador (C/Mossèn Jacint Verdaguer, 30), 2 meses

Secció 8 – Gimnàs CEIP Ntra. Sra. Montserrat (C/ República Argentina, 36), 3 meses

Secció 9 – Gimnàs IES Daniel Blanxart (C/Vall d'Aran s/n), 2 meses

Secció 10 – Gimnàs CEIP Josep Ferrà i Esteva (C/Cebrià Montserrat, s/n), 2 meses

Secció 11 – Pavelló Sant Bernat (C/ Lluís Companys, 2), 3 meses

Secció 12 – Gimnàs del CEIP Pugiventós (Ctra.Martorell s/n) 2 meses

Per aquests comicis, les meses electorals del Centre Cívic es traslladaran al pavelló Sant Bernat i la de l'edifici dels Safaretjos a la Casa de Cultura. Els col·legis electorals ubicats a les seus socials de les AAVV de Poble Sec, La Central i Les Planes s'ubicaran respectivament al gimnàs de l'escola Puigventós, l'Escorxador i el gimnàs de l'institut Daniel Blanxart. El responsable de la junta electoral local ha avançat que el diumenge hi haurà cartells informatius als col·legis electorals habituals que han canviat d'ubicació per tal d'informar la ciutadania tot i que ha explicat que "la targeta censal que ha arribat per les eleccions del 14 de febrer tenia la ubicació del col·legi actualitzada".

Pel que fa a la constitució de les meses electorals, Xesc Solsona ha evidenciat que la pandèmia ha provocat que hi hagi moltes més persones que han presentat al·legacions per excusar l’assistència i, de fet, de moment 60 de les 240 persones nomenades després del sorteig públic han presentat excuses a la Junta electoral de zona. Solsona ha dit que encara es poden presentar excuses i que, per tant, es fa molt difícil de preveure si hi haurà algun problema a l’hora de la seva constitució. Els consistoris, però, han rebut una instrucció de la Junta electoral de zona i també de la provincial, en què es determina que els suplents restants que quedin després de constituir-se les meses es podrien desplaçar a d'altres en què hi manqui gent. 

Espais de votació segurs

Durant tota la jornada electoral hi haurà personal de desinfecció de l’espai per fer neteges periòdiques i abans de constituir les meses, també es prendrà la temperatura a tots els membres a més de proporcionar guants, mascaretes FFP2, pantalla facial i gel hidroalcohòlic. També hi haurà Epis o equips de protecció especials  i integrals per la franja de 7 a 8 de la tarda.

  • Els punts d’accés i de sortida seran independents, per evitar el creuament de persones.
  • Les portes romandran sempre obertes fins a la finalització de la jornada electoral per evitar el contacte amb els elements d’obertura manual i garantir la ventilació del local.  
  • A l’interior, es garantirà un espai d’1,5 metres entre els electors, entre els membres de les meses i hi haurà un límit de meses dins del col·legi electoral, que també estaran separades entre elles a dos metres.
  • Tots els espais comptaran amb punts dispensadors de gel hidroalcohòlic. Es netejarà i desinfectarà l’espai abans, durant i després del seu ús el dia de la votació.
  • Pel que fa a les cabines de votació, seran sense cortina, es distribuiran de forma que es garanteixi la privacitat dels votants sense necessitat de passar les cortines i disposaran de gel hidroalcohòlic al costat de les paperetes i sobres.